Det där med att beställa från utomlands är något många drar sig för men det kan löna sig. Så länge du handlar från länder inom EU kan du göra bra fynd.

Om du däremot ger dig på att handla från Amerikat, eller annat land utanför EU, kan det bli en otrevlig överraskning när tullen lagt på både deras avgift och moms. Det kan gå att komma runt det här, genom att skicka som gåva eller varuprov, men företag har ingen skyldighet att spara pengar åt dig och jag rekommenderar det inte.

Efter att folk gått bananas på Wish och köpt kläder av 300% polyester och annat skräp, styckevis förpackat i plast, som snart hamnar i soporna har reglerna dessutom skärpts.

Dyrare att handla från länder utanför EU framöver. Tullverket har i januari 2018 tydliggjort för Postnord att de måste ta ut moms från första kronan på alla varor som beställs via postorder från länder utanför EU. Det här innebär att det framöver kommer att kosta mer än idag att beställa varor via exempelvis Wish och Alibaba.

Läs Tullverkets pressmeddelande.

Bra länder att shoppa från är till exempel England och Tyskland. Snabba leveranser, moderata fraktpriser och vana vid beställningar från andra länder. Inga konstigheter. Italien och Frankrike funkar också men det är lite comme ci comme ça med leveranstider och en fördel om du kan språket.

Tänk på att inhemska varor ofta har bättre pris i ursprungslandet. Ska du till exempel köpa Charles Owenhjälm är priserna lägre i England.

Ebay UK är ett bra ställe att börja, där finns både begagnat och nytt. Du hittar häst- och ryttarutrustning under Sporting Goods > Equestrian Equipment.

Det står om säljaren skickar till utlandet men hittar du något du vill ha och de inte gör det kan du alltid fråga om det går bra ändå. Betalning med PayPal är att föredra och en säkerhet om det blir strul med leveransen.

Har du nåt bra tips på butiker att handla från?