Att hästen fastnar i martingal eller förbygel vill man helst slippa och det finns några mer eller mindre smarta lösningar för att undvika det. Säkrast är nog Dyons Click and Ride-gjord som släpper helt vid ett visst tryck.

Dyon Click and Ride.

Gjorden finns i två olika modeller, med eller utan platta. Ser fin ut men jag har känt på den och den är väldigt stel och hård. Mjuknar förhoppningsvis med tiden. Priset är drygt 3500:-


Prestige SG-gjord har ett skydd som täcker remmarna från hjälptygeln. Skyddet fäster du med kardborre runt remmarna. Hittar ingen bild på den på häst men känns som risken att fastna inte är helt eliminerad.

Prestige SG.

Finns i svart och tobacco och priset närmar sig 4000:-


Ikonic har en modell som du fäster direkt i tillhörande förbygel. Snygg – men säker? Njaaa. Visst, du kan fästa den så den inte hänger men hade jag en häst som fastnat hade jag satsat på Dyons gjord. Pris runt 3000:-

Ikonics gjord finns även som vanlig magplatta och den hade jag gärna velat ha för jag tycker den är såååå fin. I brunt då.