Jag ställde lite frågor till sadelmakare Anne-Lie Höög som driver Anne-Lie´s Selar & Läder där hon tillverkar och lagar läderprodukter, stoppar om sadlar med mera. Anne-Lie är utbildad på Tärnsjö Sadelmakeriskola under tre år och tog sitt Gesällbrev 2006.

Vad ska man titta efter när man köper läderprodukter?
Att köpa bra läderprodukter idag kan vara en utmaning. Övervägande delen av alla produkter importeras och butikerna har oftast ingen aning om vad det är för sorts läder eller hur det har framställts.

Jag vill ju naturligtvis slå ett slag för att köpa svensktillverkat, då kan du fråga tillverkaren direkt. Själv använder jag bara vegetabilgarvat läder från Tärnsjö Garveri.

Hur ofta ska man smörja träns och sadel?
Att sköta sina läderprodukter är inte så svårt, oftast räcker det med att tvätta av smuts och svett med glycerintvål. Jag brukar själv aldrig använda olja, behöver det bli extra glans använder jag läderbalsam. För mycket olja mår lädret inte bra av.

Om man tvättar av sin utrustning regelbundet håller den längre och ingen olja behövs. Det är också ett bra tillfälle att se över utrustningen så att den är hel.

Läder är ett levande material och det får inte torka ut. Har det gjort det är det inte att rekommendera att använda, utan att byta ut det läder som har torkat.

Med vad ska man smörja?
Det finns en uppsjö av olika märken på lädervårdsprodukter, man får pröva sig fram till vad man gillar bäst.

Var hittar man dig?
Jag har mitt sadelmakeri hemma på gården i Gullberga, söder om Hallsberg. Man hittar också företaget på Facebook och på hemsidan.

Vad har du för hästar hemma i stallet?
Jag har tre PRE hästar: Tanteo Mac (hingst), Malaga F (sto) och en avkomma efter dessa som nu är ett år. Jag har också en nordishingst på 28 år inackorderad.

Anne-Lie har kurser löpande under året, både för nybörjare och erfarna. På nybörjarkursen lär du dig sadelmakarsöm och du får tillverka ett skärp. När du kan sadelmakarsöm kan du även laga din egen utrustning.

Kom ihåg

  • Smörja för mycket är döden för läder, särskilt med någon typ av olja. Olja tränger in mellan fibrerna i lädret och bryter isär dem. Resultatet blir ett mjukt läder – men det har tappat all sin styrka och hållbarhet.
  • Smörj när lädret känns torrt och använd en produkt baserad på naturliga fetter, t ex lanolin (ullfett). Undvik smörjor baserade på minerala fetter (utvunnet ur petroleum).
  • Läder ska inte hänga fuktigt eller torka i stark värme om det blivit vått, det kan bli hårt och spricka.
  • Viktigaste av allt är att hålla dina läderprodukter rena.