Vad gör två ingenjörer när de träffas på Chalmers Entreprenörskola? De gör stigbyglar!

Anton Fast och Simon Gelder hade innan dess inte haft kontakt alls med ridsporten och nu är de snart redo att lansera Ophena, stigbygeln som de kallar the world’s most advanced stirrup.

Ophena S i stål.

Ophena S i stål.

Utgångspunkten var att lösa ett problem inom ridsporten med hjälp av magnetisk teknologi, något som introducerats för Anton och Simon av ryttaren Marina Mossberg. Efter kontakt med försäkringsbolag och en undersökning bland 400 ryttare satte de tänderna i vår stora skräck – att fastna i stigbygeln.

Ett antal prototyper senare kan de nu presentera Ophena, en helt öppen stigbygel med ett magnetiskt system. Med stigbygeln följer en sula som du helt enkelt placerar i valfri sko som sedan fäster i stigbygeln.


Tanken är att ryttaren ska få en mjuk, magnetisk koppling mellan stigbygel och den flyttbara innersulan – vilket ger ökad balans och bättre grepp samtidigt som risken att fastna är minimal.

Under resans gång har de bollat funktion och design med ryttare och enligt Anton har det inte varit problem att få feedback.

Alla ryttare har varit så hjälpsamma och framförallt ärliga i sin feedback! Det har varit en stor nyckel i utvecklandet av produkten och en galet rolig process!

De som hittills provat slutprodukten har bara haft gott att säga, de har upplevt en ny kontakt med stigbygeln och inte behövt oroa sig för att tappa den. Samtidigt har de kunnat röra foten och upplevt en ökad säkerhetskänsla.

Ophena T av Titan.

Ophena T av titan

Stigbygeln kommer finnas i två varianter, en i stål och en i titan för den mer extrema ryttaren. Priserna kommer ligga runt 3000:- för den i stål och 8000:- för titan.


Ophena kommer kommer lanseras officiellt våren 2019 men redan nu kan du reservera ditt par och samtidigt få en redig rabatt via TackTalk!

Här kan du köpa Ophena S för endast 1999:- TJOHOO!


Anton flaggar dessutom för att de har fler produkter på gång så håll utkik!

Ophena Instagram.